Wymagania w gastronomii

Urządzenia wykorzystywane w gastronomii powinny cechować się całkowicie innymi parametrami, niż te, który wykorzystujemy do użytku domowego. Często chodzi tutaj głównie o większe rozmiary konkretnych urządzeniach. Zmywarka gastronomiczna nijak ma się do zmywarki, którą stosujemy w domu.

Przede wszystkim rozmiary tej zmywarki są znacznie większe, by możliwe było umyć się równocześnie dosłownie kilkudziesięciu kompletów zastawy stołowej.
Dodatkowo zmywarka taka ma także funkcję autoklawu, czyli pozwala na całkowite wyjałowienie zmywanie naczyń, a tym samym zagwarantowanie ich sterylności aseptyczność w przypadku usług gastronomicznych jest nadal kwestią dość problemową, dlatego że w ogromnej liczbie przypadków, mimo iż posiadanie takiego urządzenia jest wymagane, na nieszczęście lokale gastronomiczne nie wywiązują się z tego oczekiwania i nie uruchamiają zmywania z wykorzystaniem autoklawu. Projekt gastronomii zakłada, że wszystkie użyte rozwiązania powinny być na tyle przyszłościowe, ażeby możliwe było zagwarantowanie pełnego bezpieczeństwa i równocześnie ażeby jakość oferowanych usług była jak najwyższa. Projekt lokalu oczywiście nie jak ma się do zapewnienia adekwatnego poziomu BHP, lecz musimy pamiętać o tym, że w wielu przypadkach należycie utworzony lokal daje możliwość na umiejscowienie konkretnych rozwiązań w taki sposób, że używanie z nich będzie na tyle proste, iż nikt nie będzie rezygnował z ich zastosowania. W należycie wytworzony miejscu wszystkie mechanizmy powinny sprawować się bez zarzutu i równocześnie gwarantować zyskanie odpowiedniego efektu.

Polecana strona: gastronomia wyposażenie.

Dodaj komentarz